niedziela, 23 marca 2014

Sernik kokosowo-migdałowy

Poniżej przepis na pyszny serniczek, idealny do popołudniowej kawy :)
CIASTO:
  • 1 i 1/2 szkl. mąki
  • 100 g margaryny
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl. cukru
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić 30 minut w lodówce. Rozwałkować i wyłożyć na blaszkę.


MASA SEROWA:
  • 1 kg białego sera zmielonego
  • 2 budynie waniliowe najlepiej bez cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 1/2 szkl. oleju
  • 4 jajka
  • 2 szkl. mleka
  • wiórki kokosowe i płatki migdałowe - po 50 g
Składniki dokładnie wymieszać i wylać na ciasto. Posypać równomiernie wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi. Piec około 60 minut  w temp. 180 stopni.Po upieczeniu pozostawić chwilę w wyłączonym piekarniku.


niedziela, 9 marca 2014

Biszkopt z piankową galaretką

Tradycyjny biszkopt i prosta masa do przełożenia :)

SKŁADNIKI:

  •  5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyzka octu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA:
  • bita smietana w proszku - 1 opakowanie( do rozrobienia na mleku nie na wodzie!)
  • 2 galaretki owocowe


Białka ubić z cukrem na sztywna pianę. Gdy już będzie gotowa dodawać pomału żółtka, mąkę, ocet i na koniec proszek do pieczenia.. piec w temp. 180 st. przez 35-40 minut. Upieczone ciasto po ostygnięciu przekroić.

Bitą śmietanę przygotować wg przepisu z opakowania. Dodać tężejącą galaretkę. Wymieszać dokładnie. Wylać na ciasto :) 

Szybko, prosto i smacznie :)




sobota, 8 marca 2014

Babka marmurkowa

Dziś dla Babeczek przepis na babeczkę :) Z najlepszymi życzeniami dla nas wszystkich :)
SKŁADNIKI:
  • 5 JAJEK
  • 3/4 KOSTKI MARGARYNY
  • 3/4 SZKLANKI CUKRU
  • 1,5 SZKLANKI MĄKI
  • MAŁY PROSZEK DO PIECZENIA
  • OLEJEK CYTRYNOWY
  • 2 ŁYŻKO KAKAO
Z białek ubić sztywną pianę.
Margarynę dokładnie utrzeć z cukrem. Powoli dodać mąkę,proszek do pieczenia, olejek cytrynowy a na końcu pianę z białek.
Ciasto podzielic na dwie części i do jednej wsypać kakao i dokładnie wymieszać. Do foremki "korytka" wylać obie porcje ciasta i delikatnie przemieszać. 
Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

poniedziałek, 3 marca 2014

Murzynek

Ten przepis jest jak dla mnie idealny. Ciasto ZAWSZE, nawet z moimi modyfikacjami wychodzi :)

SKŁADNIKI:
  • 4 jajka
  • 2 szklanki cukru
  • 4 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół słoiczka dowolnego dżemu

WYKONANIE:
Jajka ubić z cukrem. Powoli dodawać mąkę, olej, mleko, proszek do pieczenia. Na samym końcu dodać dżem. Dokładnie wymieszać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę
I gotowe! :)
Ciasto można przełożyć masą lub dżemem. Ja czasmi nie dodaję kakao i mam :"jasne ciasto". jak dodam do ciasta surowe owoce to też jest OK :) :) :)

Mazurski makowczyk

5 jajek 1 i 1/4 szkl.cukru 1 i 1/2 szkl.mąki 3/4 szkl. suchego maku 3/4 kostki margaryny olejek midałowy 2 łyżeczki proszku do pie...