środa, 24 września 2014

SZARLOTKA BABUNI

PYYYYYCHAAA!!!!
CIASTO:
3 łyżki cukru
3,5 szkl. mąki
5 żółtek
25 dag masła/margaryny
1/3 szkl. oleju
proszek do pieczenia
1 cukier waniliowy
szczypta soli

MASA JABŁKOWA:
1 kg jabłek 
2 łyżeczki cynamonu
5 łyżek cukru

PIANKA:
5 białek 
3/4 szkl. cukru
1 cukier waniliowy

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić w proporcji 1/3 i 2/3. Mniejszą porcję mocno schłodzić w zamrażarce  większą wyłożyć na blaszkę.

Jabłka z cukrem i cynamonem przesmażyć, przestudzić i wyłożyć na blaszkę.

Z białek i cukrów ubić sztywną pianę i wyłożyć na masę jabłkową.

Na wierzch zetrzeć na tarce schłodzoną mniejszą część ciasta.

Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni. Jeszcze gorące ciasto posypać cukrem pudrem :)

poniedziałek, 22 września 2014

SZARLOTKA PYCHOTKA

To ciacho uwielbiane przez mojego czteroletniego smyka :)
CIASTO:
450 g mąki
300 g margaryny
150 g cukru pudru
4 żółtka

MASA JABŁKOWA:
1 kg kwaskowatych jabłek
100-150 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 cukier waniliowy


* Z podanych składników zagnieść ciasto i schłodzić je w lodówce przez około 30 minut. Podzielić na 2 części. jedną rozwałkować na prostokąt o grubości 5 mm i wyłożyć nim blaszkę. Nakłuć widelcem i piec ok. 10-15 minut w temperaturze 180 stopni

* Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Przesmażyć, dodać cukier, cynamon i cukier waniliowy

* Podpieczone ciasto wyjąć i wyłożyć na nie masę jabłkową. rozwałkować drugą porcję ciasta, przykryć jabłka i piec około 45-55 minut w temperaturze 180 stopni. Jeszcze gorące ciasto posypać cukrem pudrem

!!!!!!!!!!!!!Do masy z jabłek można dodać 3 łyżki rodzynek i skórkę pomarańczową. część jabłek można zastąpić gruszkami

Mazurski makowczyk

5 jajek 1 i 1/4 szkl.cukru 1 i 1/2 szkl.mąki 3/4 szkl. suchego maku 3/4 kostki margaryny olejek midałowy 2 łyżeczki proszku do pie...