poniedziałek, 24 lutego 2014

Sernik Paska

Hmmm może zacznę od nazwy... Dlaczego Paska? Bo przepis na to ciasto mój mąż przynióśł od kolegi (a właściwie jego żony), na którego wszyscy mówią Pasek. No i tak zostało... :) Łatwiej z identyfikacją bo przepisów na sernik mam kilka :)
A ten jest wyjątkowo pyszny:) Naprawdę polecam :)

CIASTO:
  • 40 DKG MĄKI
  • 20 DKG MARGARYNY
  • 20 DKG CUKRU
  • 1 ŻÓŁTKO
  • 3 ŁYŻKI ŚMIETANY
  • 2 ŁYŻKI KAKAO
  • PROSZEK DO PIECZENIA
Z PODANYCH SKŁADNIKÓW ZAGNIEŚĆ CIASTO I PODZIELIĆ NA DWIE CZĘŚCI. WŁOŻYC DO ZAMRAŻARKI I SCHŁODZIĆ TAK BY MOŻNA BYŁO ZETRZEĆ NA TARCE.
 CIASTO MOŻNA PRZYGOTOWAĆ DZIEŃ WCZEŚNIEJ


MASA SEROWA:

  • 1 KG SERA ( Z WIADERKA LUB TWARÓG DWUKROTNIE ZMIELONY)
  • 6 JAJ
  • 2 SZKLANKI CUKRU
  • 5 DKG MARGARYNY
  • 2-3 BUDYNIE WANILIOWE


bIAŁKA ODDZIELIĆ I UBIĆ NA SZTYWNĄ PIANĘ. 
POZOSTAŁE SKŁADNIKI DOKŁADNIE WYMIESZAĆ A NA KONIEC DODAĆ PIANĘ Z BIAŁEK I DELIKATNIE WYMIESZAĆ.

NA BLASZKĘ STARKOWAĆ JEDNĄ CZĘŚĆ SCHŁODZONEGO CIASTA. WYŁOŻYĆ MASĘ SEROWĄ I NA WIERZCH STARKOWAĆ DRUGĄ PORCJĘ CIASTA.
PIEC 50 MINUT W TEMPERATURZE 180 STOPNI.

SMACZNEGO!!!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mazurski makowczyk

5 jajek 1 i 1/4 szkl.cukru 1 i 1/2 szkl.mąki 3/4 szkl. suchego maku 3/4 kostki margaryny olejek midałowy 2 łyżeczki proszku do pie...