sobota, 26 kwietnia 2014

BABKA Z MAJONEZEM

Ten przepis został "pożyczony" z magazynu WINIARY. Jest re-we-la-cyj-ny :) :) :)

BABKA:
  • 150 g majonezu
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
LUKIER:
  • 200 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki wrzącej wody

BABKA:
  • Białka oddziel od żółte i ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i cukier waniliowy oraz żółtka
  • Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiej i stopniowo dodaj do masy jajecznej. Mieszając delikatnie łyżką dodaj majonez i dokładnie wymieszaj.
  • Wyłóż ciasto na blaszkę ( z kominkiem lub rynienkę) i piecz w temperaturze 170-180 stopni przez ok. 40 minut
  • Po upieczeniu polukruj
LUKIER:
  • Cukier puder rozetrzyj z wrzącą wodą i sokiem cytrynowym. posmaruj nim ciepłe ciasto
I GOTOWE :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mazurski makowczyk

5 jajek 1 i 1/4 szkl.cukru 1 i 1/2 szkl.mąki 3/4 szkl. suchego maku 3/4 kostki margaryny olejek midałowy 2 łyżeczki proszku do pie...