wtorek, 11 listopada 2014

GOFRY

1/2 KG MĄKI
1 SZKLANKA CUKRU
1 CUKIER WANILIOWY
5 JAJEK
1 KOSTKA MARGARYNY
1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
2 SZKLANKI WODY

Margarynę  rozpuścić i ostudzić. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem, dodać wodę, mąkę,cukier waniliowy, proszek i rozpuszczoną margarynę. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Piec w gofrownicy na złoty kolor :) :) :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mazurski makowczyk

5 jajek 1 i 1/4 szkl.cukru 1 i 1/2 szkl.mąki 3/4 szkl. suchego maku 3/4 kostki margaryny olejek midałowy 2 łyżeczki proszku do pie...