niedziela, 29 grudnia 2013

Kokosanki



Składniki
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 5 dag masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • POLEWA
  • 8 łyżek mleka
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżki kakao
  • 2 opakowania wiórek kokosowych

WYKONANIE

CIASTO:
Rozpuść masło z miodem i mlekiem, ostudź  . Jajka ubij z cukrem . Dodaj masło z miodem i mlekiem , mąkę i proszek do pieczenia . Dokładnie wymieszaj .
 Ciasto wlej do wyłozonej papierem do pieczenia formy . Piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni  POLEWA:
Mleko wlej do rondelka , wsyp cukier, dodaj masło . Podgrzewaj , mieszając , aż cukier się rozpuści . Dodaj kakao i dokładnie wymieszaj tak by nie było grudek . Doprowadź do wrzenia .

 Ostudzone ciasto pokrój na małe kwadraty , zanurz w polewie . Posyp z każdej strony wiórkami kokosowymi . Zostawić do zastygnięcia i... jemyyyy :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mazurski makowczyk

5 jajek 1 i 1/4 szkl.cukru 1 i 1/2 szkl.mąki 3/4 szkl. suchego maku 3/4 kostki margaryny olejek midałowy 2 łyżeczki proszku do pie...