poniedziałek, 30 grudnia 2013

Chleb z ziołami

Dziś przepis na pyszny chleb z ziołami. O ile ciasto drożdżowe to dla mnie czarna magia o tyle z tym poradziłam sobie bez problemu :)
SKŁADNIKI:
* 20 g świeżych drożdży
* 300 ml wody
* 450g mąki pszennej
* 1 i 1/2 łyzeczki soli
* 2 łyżki oliwy
* 1 łyżka bazylii, oregano lub estragonu ( w zależności co kto lubi można dodać inne)
* 1-2 ząbki czosnku
* 1 łyżeczka cukru

WYKONANIE :
* Mieszamy drożdże z 2 łyżkami wody i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut
* Do dużej miski wlewamy wodę, rozrobione drożdże i pozostałe skladniki. Dokladnie wymieszać i odstawić ciasto na 40 minut do wyrośnięcia
* Ciasto formujemy w kulę i przekładamy je na wysypaną mąką blachę,ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut a następnie orruszamy na wierzchu mąką
*Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni i na dnie postawić miseczkę z kostkami lodu lub zimną wodą (parowanie zapewni fajniutką chrupiącą skórkę, ale nie wyschniętą na wiór). Piec 35-40 minut do uzyskania złotego koloru

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mazurski makowczyk

5 jajek 1 i 1/4 szkl.cukru 1 i 1/2 szkl.mąki 3/4 szkl. suchego maku 3/4 kostki margaryny olejek midałowy 2 łyżeczki proszku do pie...