niedziela, 9 marca 2014

Biszkopt z piankową galaretką

Tradycyjny biszkopt i prosta masa do przełożenia :)

SKŁADNIKI:

  •  5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyzka octu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA:
  • bita smietana w proszku - 1 opakowanie( do rozrobienia na mleku nie na wodzie!)
  • 2 galaretki owocowe


Białka ubić z cukrem na sztywna pianę. Gdy już będzie gotowa dodawać pomału żółtka, mąkę, ocet i na koniec proszek do pieczenia.. piec w temp. 180 st. przez 35-40 minut. Upieczone ciasto po ostygnięciu przekroić.

Bitą śmietanę przygotować wg przepisu z opakowania. Dodać tężejącą galaretkę. Wymieszać dokładnie. Wylać na ciasto :) 

Szybko, prosto i smacznie :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mazurski makowczyk

5 jajek 1 i 1/4 szkl.cukru 1 i 1/2 szkl.mąki 3/4 szkl. suchego maku 3/4 kostki margaryny olejek midałowy 2 łyżeczki proszku do pie...