BISZKOPT:
5 jajek
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa krówkowa ( mała puszka) lub dowolny dżem do przełożenia
MASA SEROWA:
2 galaretki o smaku brzoskwiniowym (lub innym wedle uznania)
500 ml śmietany słodkiej 18%
1 szkl. cukru
0,5 kg sera na sernik
MASA BUDYNIOWA:
2 budynie śmietankowe
0,5 l mleka
6 łyżek cukru
1 kostka masła lub margaryny
- Przygotować tradycyjne ciasto biszkoptowe BISZKOPT , ostudzić, przekroić i przełożyć masą krówkową lub wybranym dżemem
- Galaretki przygotować w 1 szklance wrzącej wody. Ser , śmietanę i cukier zmiksować. Tężejącą galaretkę dodać do masy serowej i przełożyć na biszkopt.
- Budynie ugotować w 500 ml mleka z cukrem. Ostudzić. Dokładnie rozmiksować z masłem i wyłożyć na masę serową.
Ciasto można udekorować czekoladowymi wiórkami lub posypką. Najlepsze jest na drugi dzień po przygotowaniu :) :) :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz