środa, 23 kwietnia 2014

Rajski serniczek

Choć ciasto jest odrobinę praco-  i czasochłonne to jednak efekt końcowy jest tego wart :) Bardzo smaczne a i wizualnie prezentuje się całkiem, całkiem... :) Zapraszam :)
BISZKOPT:
5 jajek
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa krówkowa ( mała puszka) lub dowolny dżem do przełożenia

MASA SEROWA:
2 galaretki o smaku brzoskwiniowym (lub innym wedle uznania)
500 ml śmietany słodkiej 18%
1 szkl. cukru
0,5 kg sera na sernik

MASA BUDYNIOWA:
2 budynie śmietankowe
0,5 l mleka
6 łyżek cukru
1 kostka masła lub margaryny



  1. Przygotować tradycyjne ciasto biszkoptowe BISZKOPT , ostudzić, przekroić i przełożyć masą krówkową lub wybranym dżemem
  2. Galaretki przygotować w 1 szklance wrzącej wody. Ser , śmietanę i cukier zmiksować. Tężejącą galaretkę dodać do masy serowej i przełożyć na biszkopt.
  3. Budynie ugotować w 500 ml mleka z cukrem. Ostudzić. Dokładnie rozmiksować z masłem i wyłożyć na masę serową.
Ciasto można udekorować czekoladowymi wiórkami lub posypką. Najlepsze jest na drugi dzień po przygotowaniu :) :) :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mazurski makowczyk

5 jajek 1 i 1/4 szkl.cukru 1 i 1/2 szkl.mąki 3/4 szkl. suchego maku 3/4 kostki margaryny olejek midałowy 2 łyżeczki proszku do pie...