piątek, 13 czerwca 2014

CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI



CIASTO (porcja na dwie blaszki) :

  • 60 g drożdży
  • 6 szkl. mąki
  • 2 szkl. mleka
  • 1 szkl. cukru
  • 4 jajka
  • 1 kostka margaryny lub masła
  • 1 łyżeczka soli
  • aromat pomarańczowy lub cytrynowy
KRUSZONKA:
  • 1/2 szkl. mąki
  • 1/4 szkl. cukru
  • 1/4 kostki margaryny

  • truskawki ( mogą być np. z rabarbarem)
  • jajko do posmarowania ciasta


  • W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać 2 łyżeczki cukru i około 8 łyżek mąki. Wymieszać i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 20 minut.
  • Do rozczynu wsypać resztę mąki, sól i pozostały cukier. Dodać rozpuszczoną ( schłodzoną) margarynę, jajka i aromat. Dokładnie wyrobić aż ciasto będzie odchodzić od rąk i miski i będzie błyszczące. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
  • Wyłożyć wyrośnięte ciasto na blaszkę, ponakuwać widelcem i posmarować roztrzepanym jajkiem. Wyłożyć owoce i posypać kruszonką przygotowaną z podanych składników ( wszystko razem wymieszać i pokruszyć). odstawić jeszcze na 20 minut.
  • Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mazurski makowczyk

5 jajek 1 i 1/4 szkl.cukru 1 i 1/2 szkl.mąki 3/4 szkl. suchego maku 3/4 kostki margaryny olejek midałowy 2 łyżeczki proszku do pie...