Ta delikatna zupa-krem idealnie się sprawdza w dni tak upalne jak dzisiejszy :)
SKŁADNIKI:
500 g świeżych brokułów
2-3 skrzydełka z kurczaka
4-5 średnich ziemniaków
pęczek koperku
1 średni seler
1 korzeń pietruszki
1 średnia cebula
śmietana 18%
2-3 kostki rosołowe
ziele angielskie, iść laurowy
sól, pieprz, przyprawa typu vegeta
Ugotować wywar ze skrzydełek i kostek rosołowych w 2 itrach wody.
Cebulę przypalić (na gazie lub płycie).
Do wywaru dodać drobno pokrojone warzywa, cebulę, różyczki brokuła, przyprawy i posiekany koperek. Gotować aż warzywa zmiękną.
Wyjąć mięso, liść laurowy i ziele angielskie i dokładnie wszystko zmiksować. Zupa powinna być gęsta ale nie aż tak by łyżka stawała :)
Śmietankę dodawać bezpośrednio do talerza. Ozdobić natką pietruszki i koperkiem.
Można dodać ugotowane na twardo jajko :)
Gotowe!!!
Szybko, prosto i smacznie!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz