środa, 16 lipca 2014
MAJONEZ DOMOWY
2 żółtka
1 łyżeczka musztardy
1/4 łyżeczki soli, pieprz
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka ciepłej wody
250 ml oleju
Żółtka ubijamy z musztardą, solą i pieprzem mikserem na najniższych obrotach.
Nie przerywając ubijania dodajemy po kropli oleju.
Kolejną porcję dodając wtedy gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ubijaną masę.
Gdy masa zacznie gęstnieć dodajemy sok z cytryny i kontynuujemy ubijanie i dodawanie oleju.
Gdy dodamy już 3/4 ilości oleju dodajemy wodę i cienkim strumieniem dodajemy resztę oleju .
Dokładnie miksujemy by wszystkie składniki połączyły się ze sobą.
I mamy majonez :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Mazurski makowczyk
5 jajek 1 i 1/4 szkl.cukru 1 i 1/2 szkl.mąki 3/4 szkl. suchego maku 3/4 kostki margaryny olejek midałowy 2 łyżeczki proszku do pie...
-
Tradycyjny biszkopt i prosta masa do przełożenia :) SKŁADNIKI: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 2 łyżki mąki ziemniaczane...
-
BARDZO PROSTE, TANIE, SMACZNE I PYSZNE!!!! 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny 1 szklanka kwaśnej śmietany Z podanych składnik...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz