środa, 16 lipca 2014

MAJONEZ DOMOWY



2 żółtka
1 łyżeczka musztardy
1/4 łyżeczki soli, pieprz
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka ciepłej wody
250 ml oleju

Żółtka ubijamy z musztardą, solą i pieprzem mikserem na najniższych obrotach.
Nie przerywając ubijania dodajemy po kropli oleju.
 Kolejną porcję dodając wtedy gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ubijaną masę.
Gdy masa zacznie gęstnieć dodajemy sok z cytryny i kontynuujemy  ubijanie i dodawanie oleju.
Gdy dodamy już 3/4 ilości oleju dodajemy wodę i cienkim strumieniem dodajemy resztę oleju . 
Dokładnie miksujemy by wszystkie składniki połączyły się ze sobą.
I mamy majonez :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mazurski makowczyk

5 jajek 1 i 1/4 szkl.cukru 1 i 1/2 szkl.mąki 3/4 szkl. suchego maku 3/4 kostki margaryny olejek midałowy 2 łyżeczki proszku do pie...