wtorek, 5 sierpnia 2014

STEFANKA



Składniki:
(na dużą blaszkę)

40 herbatników
1 litr mleka
1 szklanka kaszy manny
3/4 kostki masła
2 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru
kilka kropli aromatu waniliowego

Polewa

1/3 kostki masła
2 łyżki kakao
3 łyżki cukru
łyżka mleka


Wykonanie

Blaszkę wykładam połową herbatników. Mleko, masło, cukier, kakao stawiam na ogniu, podgrzewam mieszając aż tłuszcz i cukier się rozpuszczą. Dosypuję powoli kaszę energicznie mieszając by nie powstały kluski. Trzymam na wolnym ogniu aż masa zgęstnieje na tyle, że mieszanie sprawia trudność. Zdejmuję z ognia, dorzucam kilka kropli aromatu, mieszam i gorącą masę wylewam na ciastka, wyrównuję i wykładam pozostałe herbatniki. Warto je obciążyć by dobrze zespoiły się z masą, ale niezbyt mocno, by nie połamać czy powduszać ciastek.
Robię polewę podgrzewając na wolnym ogniu tłuszcz, dosypuję cukier, kakao i mleko, mieszam, gdy masa jednolita zdejmuję z ognia,  wylewam na ciasto, wyrównuję

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mazurski makowczyk

5 jajek 1 i 1/4 szkl.cukru 1 i 1/2 szkl.mąki 3/4 szkl. suchego maku 3/4 kostki margaryny olejek midałowy 2 łyżeczki proszku do pie...