CIASTO:
450 g mąki
300 g margaryny
150 g cukru pudru
4 żółtka
MASA JABŁKOWA:
1 kg kwaskowatych jabłek
100-150 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 cukier waniliowy
* Z podanych składników zagnieść ciasto i schłodzić je w lodówce przez około 30 minut. Podzielić na 2 części. jedną rozwałkować na prostokąt o grubości 5 mm i wyłożyć nim blaszkę. Nakłuć widelcem i piec ok. 10-15 minut w temperaturze 180 stopni
* Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Przesmażyć, dodać cukier, cynamon i cukier waniliowy
* Podpieczone ciasto wyjąć i wyłożyć na nie masę jabłkową. rozwałkować drugą porcję ciasta, przykryć jabłka i piec około 45-55 minut w temperaturze 180 stopni. Jeszcze gorące ciasto posypać cukrem pudrem
!!!!!!!!!!!!!Do masy z jabłek można dodać 3 łyżki rodzynek i skórkę pomarańczową. część jabłek można zastąpić gruszkami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz