środa, 24 września 2014

SZARLOTKA BABUNI

PYYYYYCHAAA!!!!
CIASTO:
3 łyżki cukru
3,5 szkl. mąki
5 żółtek
25 dag masła/margaryny
1/3 szkl. oleju
proszek do pieczenia
1 cukier waniliowy
szczypta soli

MASA JABŁKOWA:
1 kg jabłek 
2 łyżeczki cynamonu
5 łyżek cukru

PIANKA:
5 białek 
3/4 szkl. cukru
1 cukier waniliowy

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić w proporcji 1/3 i 2/3. Mniejszą porcję mocno schłodzić w zamrażarce  większą wyłożyć na blaszkę.

Jabłka z cukrem i cynamonem przesmażyć, przestudzić i wyłożyć na blaszkę.

Z białek i cukrów ubić sztywną pianę i wyłożyć na masę jabłkową.

Na wierzch zetrzeć na tarce schłodzoną mniejszą część ciasta.

Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni. Jeszcze gorące ciasto posypać cukrem pudrem :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mazurski makowczyk

5 jajek 1 i 1/4 szkl.cukru 1 i 1/2 szkl.mąki 3/4 szkl. suchego maku 3/4 kostki margaryny olejek midałowy 2 łyżeczki proszku do pie...