sobota, 4 stycznia 2014

Jabłkowe wzgórza czyli jabłecznik inaczej

Dziś ciasto łatwe w przygotowaniu i szybkie. I...bez jaj :)




  • 1 serek Danio
  • 1 łyżka cukru
  • 2 i 1/2 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 margaryna
  • 1 kg jabłek
  • rodzynki
POLEWA:
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • cukier waniliowy
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na pół. pierwszą część rozwałkować i wyłożyć na blaszkę. 
Jabłka obrać, przekroić i wydrążyć gniazda nasienne. Rodzynki namoczyć.
Jabłka "nadziać" rodzynkami i kłaść na uszykowanym cieście nadzieniem w dół.
Rozwałkować drugą porcję ciasta i przykryć nią jabłka.
Piec około 55 minut na zloty kolor.

Składniki polewy wymieszać, zagotować. Dokładnie rozpuścić!
GORĄCĄ POLEWĄ POLAĆ GORĄCE! CIASTO

PYSZOTA :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mazurski makowczyk

5 jajek 1 i 1/4 szkl.cukru 1 i 1/2 szkl.mąki 3/4 szkl. suchego maku 3/4 kostki margaryny olejek midałowy 2 łyżeczki proszku do pie...