poniedziałek, 13 stycznia 2014

Sernik "złota rosa"

Dziś przepis na ulubioną słodkość mojego męża... Wykonanie nie jest trudne i w miarę szybkie a efekt... Palce lizać! :)


SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 3 żółtka
  • 1 i 1/2 szkl. mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 margaryny
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników zagnieść ciasto (ja zawsze wyrabiam je mikserem z użyciem spiralnych mieszadeł). Można schłodzić je w lodówce. Rozwałkować iwyłożyć nim spód blaszki do pieczenia

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
  • 1 kg sera ( ja używam masy twarogowej w wiaderku)
  • 6 całych jajek
  • 1 szkl.cukru
  • zapach waniliowy
  • 1 szkl. oleju
  • 2 szklanki zimnego mleka
  • 2-3 budynie śmietankowe lub waniliowe
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wylać na blaszkę wyłożoną ciastem. Piec 1 godzinę i 10-15 minut w temperaturze 180 st.
Na 10 minut przed końcem pieczenia z pozostałych od ciasta białek bić pianę wraz z 3 łyżkami cukru pudru i wyłożyc tą pianę na ciasto. Piec az pana nabierze złotego koloru. 
Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika na pianie powinny pojawić się krople skarmelizowanego cukru z ubitej piany... właśnie złota rosa...
CIEKAWOSTKA: do masy serowej można dodać bdyń wiśniowy czy malinowy ( masa będzie miała ładny różowy kolor) lub czekoladowy :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mazurski makowczyk

5 jajek 1 i 1/4 szkl.cukru 1 i 1/2 szkl.mąki 3/4 szkl. suchego maku 3/4 kostki margaryny olejek midałowy 2 łyżeczki proszku do pie...