sobota, 8 lutego 2014

Bułeczki drożdżowe

Drożdżowe bułeczki - dzieciństwa smak :)

SKŁADNIKI:
  • 1 KG MĄKI
  • 2 JAJKA
  • 2,5 SZKL. MLEKA (lekko ogrzane)
  • PÓŁ KOSTKI DROŻDŻY
  • 1/2 KOSTKI MARGARYNY (rozpuszczonej i ostudzonej)
  • 1/2 SZKL. CUKRU
  • CUKIER WANILIOWY
  • OTARTA SKÓRKA Z CYTRYNY LUB POMARAŃCZY
  • WYBRANE NADZIENIE
Z cukru, mleka i drożdży zrobić rozczyn, odstawic na około 10 minut.Z pozostałymi składnikami wyrobić ciasto i odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrobić bułeczki - napelnić nadzieniem (konfitura, masa serowa lub makowa, owoce),  chwilę odczekać i posmarować roztrzepanym jajem. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
SMACZNEGO :) :) :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mazurski makowczyk

5 jajek 1 i 1/4 szkl.cukru 1 i 1/2 szkl.mąki 3/4 szkl. suchego maku 3/4 kostki margaryny olejek midałowy 2 łyżeczki proszku do pie...