SKŁADNIKI:
- 1 KG MĄKI
- 2 JAJKA
- 2,5 SZKL. MLEKA (lekko ogrzane)
- PÓŁ KOSTKI DROŻDŻY
- 1/2 KOSTKI MARGARYNY (rozpuszczonej i ostudzonej)
- 1/2 SZKL. CUKRU
- CUKIER WANILIOWY
- OTARTA SKÓRKA Z CYTRYNY LUB POMARAŃCZY
- WYBRANE NADZIENIE
Z cukru, mleka i drożdży zrobić rozczyn, odstawic na około 10 minut.Z pozostałymi składnikami wyrobić ciasto i odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrobić bułeczki - napelnić nadzieniem (konfitura, masa serowa lub makowa, owoce), chwilę odczekać i posmarować roztrzepanym jajem. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
SMACZNEGO :) :) :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz