Ja zrobiłam 74 sztuki ;)
SKŁADNIKI:
- 1 KG MĄKI PSZENNEJ
- 100 G DROŻDŻY
- 100-150 G CUKRU
- 500 ML MLEKA
- 6 ŻÓŁTEK
- 1 CAŁE JAJKO
- 5-6 ŁYŻEK OLIWY LUB 100 G STOPIONEGO MASŁA
- CUKIER WANILIOWY
- 40 ML SPIRYTUSU
- SOK I SKÓRKA OTARTA Z JEDNEJ CYTRYNY
- PÓŁ ŁYŻECZKI SOLI
- DOWOLNE NADZIENIE
- TŁUSZCZ DO SMAŻENIA
- LUKIER LUB CUKIER PUDER DO POSYPANIA
- Zrobić rozczyn z drożdży roztartych z łyżką cukru, 20 0 g mąki i pół szklanki mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(dośc gęsta konsystencja)
- Mąkę przesiać. Utrzeć jajkoi żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn drożdżowy, sok i skórkę z cytryny, resztę mleka, szczyptę soli i spirytus. Dokładnie wyrobić. Dodać tłuszcz (oliwę lub roztopione - nie gorące!!! masło) i jeszcze chwilę wyrabiać. Uformowac kulę i odstwić do wyrośnięcia. Mi wyrosło tak :
- Z ciasta formować pączki. ja robię małe placuszki, nakładam nadzienie i formuję kuleczki. Pozostawić na chwilę uformowane pączki na stolnicy wysypanej mąką
- Smażyć w rozgrzanym tłuszczu po ok3 minuty z każdej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz