SKŁADNIKI:
- 45 dkg mąki
- 40 dkg cukru pudru
- 1 i 1/2 kostki margaryny
- 6 jaj
- 1 cukier waniliowy
- proszek do pieczenia
- owoce ( jabłka, sliwki, truskawki, gruszki - co kto ma i co lubi)
Z białek ubić pianę.
Margarynę utrzec z cukrem pudem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać żółtka.
Pomału dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i po łyżce piany z białek.
Wyłożyć na blachę.
Owoce pokroić, ewentualnie wypestkować. jeżeli są kwaśne osłodzic troszkę cukrem pudrem. oprószyc mąką ziemniaczaną aby "nie poszły" na dno. Jabłka można posypac cynamonem. Owoce wyłożyć na blaszkę z surowym ciastem.
Piec około 1 godz. i 20 minut w temp. 180 stopni.
Po upieczeniu ciepłe ciasto posypac curem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz